Koleksiyon Hakkında Bilgi

İhap Hulusi Görey 28 Kasım 1898’de Kahire’de doğdu. Babası Ahmet Hulusi Bey, Mısır’ın en büyük mimar ve müteahhitlerinden biri. Ağabeylerinden Yavuz Ünlü bir heykeltıraş, Nihat ise Mısır’ın en ünlü müzecisi olurken İhap Hulusi çocukluğundan itibaren resim sanatına gönül verdi. İlk, orta ve lise tahsilini Kahire’deki İngiliz okullarında yaptı.

“…Postayla resim dersi almaya başladım. Resim yapar ve Almanya’da bir ressama gönderirdim… Fakat bu usulle çok ileriye gidemeyeceğimi anladım. 1920’de Almanya’ya resim tahsiline gittim…”

Hayatını resim yaparak kazanmaya karar veren İhap Hulusi, 1920 yılında gittiği Almanya’nın Münih kentinde, önce Heimann Schule’de iki yıl sürekli olarak bütün gün modelden resim çizdi. Daha sonra Kunstgewerbe Schuke’nin afiş bölümüne girdi. 1923’de çalışmaları İbrahim Çallı ve Şevket Dağ’ın eserleriyle yan yana Galatasaray Lisesi’nde sergilendi. Bu yıllarda Almanya’da ilk siparişlerini almaya başladı. Çok etkilendiği dünyaca ünlü afiş ressamı Ludwig Hohlwein Amerika’ya gitmesini önerdi. Oysa o, ülkesine döndü.

İstanbul’a gelir gelmez Akbaba Dergisi’nde çalışmaya başladı. Adının Tanınması uzun sürmedi. Atatürk’ün Ülküyle birlikte yer aldığı ilk alfabe kapağını çizdi. 1929 yılında İhap Hulusi, kendi grafik atölyesini açtı. 45 yıl Milli Piyango İdaresi ve 35 yıl Tekel İdaresi için çalıştı. Bunların dışında, Yapı Kredi, Ziraat, Garanti, İş Bankası, Sümerbank, Kızılay, Yeşilay, Kurukahveci Mehmet Efendi, Kodak gibi birçok devlet kuruluşu ve yerli yabancı marka için çalışma yaptı. 

Yaşının ilerlemesi ve yeni reklam şirketlerinin kurulmasıyla artık eskisi kadar yoğun sipariş alamayan İhap Hulusi Görey, vaktini suluboya çalışmalar ve hat sanatıyla değerlendirmeye başladı. Bu alanlarda da üstün yapıtlar yarattı. Aynı dönemde Görey’in eserleri çeşitli zamanlarda sergilendi ve büyük ilgi topladı. İhap Hulusi Görey 27 Mart 1986’da hayata gözlerini yumdu. 

İhap Hulusi Görey galerisi 2010 yılında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yılı etkinlikleri kapsamında dönemin rektörü Prof. Dr. Zafer Gül tarafından Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi'ne kazandırılmıştır


Bu sayfa Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi tarafından en son 14.05.2020 12:12:24 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM